Բլղուր. Ինչո՞վ է այն օգտակար, ե՞րբ է վնասակար
Բլղուրի օգուտները մարդու համար կենսական նշանակություն ունեցող մեծ քանակությամբ վիտամիններ և միկրոէլեմենտներ են: Այն պարունակում է B վիտամիններ, որոնք նորմալացնում են նյարդային համակարգի աշխատանքը, վիտամին E, որը բարելավում է մազերի, մաշկի և եղունգների վիճակը, ինչպես նաև վիտամիններ K, E, PP, խոլին, բետա-կարոտին և երկաթ, կալցիում, կալիում, նատրիում, ֆոսֆոր, սելեն, ցինկ, պղինձ և մանգան: Վերջինս, օրինակ, մասնակցում է սերոտոնինի՝ ուրախության հորմոնի ձևավորմանը։
Կարևոր է նշել, որ հացահատիկը պարունակում է մեծ քանակությամբ մանրաթել, ինչը շատ օգտակար է մարդու օրգանիզմի համար։
- Ցորենի հատիկների վրա կեղևի առկայությունը հանգեցնում է բլղուրի մեջ մանրաթելի բարձր խտության: Այն ոչ միայն օրգանիզմից հեռացնում է ջուրը, այլեւ օգնում է մարսողության գործընթացին, միաժամանակ շատ լավ հագեցնում է»,- ՌԻԱ Նովոստիին ասել է սննդաբան Անաստասիա Նիկիտենկովան։
Պլղուրի սննդային հատկությունները կարևոր են այն մարդկանց համար, ում մասնագիտությունը ներառում է ֆիզիկական և մտավոր սթրես: Այս հացահատիկից պատրաստված ուտեստը 5 ժամ առաջ օրգանիզմը կհագեցնի էներգիայով։
Չնայած այն հանգամանքին, որ այս հացահատիկը չափազանց օգտակար է մարդու օրգանիզմի համար, կարևոր է այն չօգտագործել մեծ քանակությամբ։ Ձավարեղենը կարող է վնասակար լինել ստամոքսի խոցի, ռեֆլյուքսի կամ բարձր թթվայնության համար։
«Կարևոր է նաև հիշել, որ բլղուրը հակացուցված է ցելյակիայի հիվանդությամբ կամ սննդային ալերգիայով տառապող մարդկանց»,- նշել է մասնագետը։