Ինչու՞ կարտոֆիլե պյուրեն կարող է մահացու լինել
Կարտոֆիլի պյուրեն հայտնի ուտեստ է, որը հաճախ է հայտնվում մեր սեղաններին: Բայց դուք գիտեի՞ք, որ դա կարող է վտանգավոր լինել ձեր առողջության համար:
Վտանգներ, որոնց մասին երբեք չգիտեիքԸստ թունաբանների՝ կարտոֆիլի պյուրեն համատեղում է երկու ռիսկային գործոն՝ ածխաջրերի բարձր պարունակություն և խոնավություն: Սա իդեալական պայմաններ է ստեղծում այնպիսի վտանգավոր միկրոօրգանիզմների տարածման համար, ինչպիսիք են կլոստրիդիան և սալմոնելլան:
Clostridia botulinum-ը ամենավտանգավոր բակտերիաներից մեկն է: Եթե խյուսը պահվում է երկու օրից ավելի, այն կարող է սկսել մահացու թույն արտազատել։ Թունավորման լուրջ ախտանշանները կարող են առաջանալ նման արտադրանքի օգտագործումից 17-72 ժամ հետո, որոնք պահանջում են անհապաղ բժշկական օգնություն:
Բայց սա միակ սպառնալիքը չէ։ Սխալ պահման դեպքում խյուսը կարող է նաև սալմոնելա կամ E. coli պարունակել, ինչը մեծացնում է սննդային թունավորման վտանգը:
Հատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել բաղադրիչներին: Որքան ճարպոտ է խյուսը, այնքան ավելի արագ է այն դառնում վտանգավոր։ Կաթը, կարագը, սերուցքը կամ պանիրը արագացնում են արտադրանքի փչացումը, քանի որ դրանք բակտերիաների համար հող են հանդիսանում։
Կանաչեղենի կամ սոխի ավելացումը նույնպես նպաստում է միկրոօրգանիզմների արագ զարգացմանը։ Ուստի նույնիսկ հերմետիկ փակ տարայի մեջ խորհուրդ չի տրվում խյուսը պահել երկու օրից ավելի։ Եվ ավելի լավ է այն ուտել այն օրը, երբ այն պատրաստվում է: