top of page

Ինչու՞ կարտոֆիլե պյուրեն կարող է մահացու լինել

Կարտոֆիլի պյուրեն հայտնի ուտեստ է, որը հաճախ է հայտնվում մեր սեղաններին: Բայց դուք գիտեի՞ք, որ դա կարող է վտանգավոր լինել ձեր առողջության համար:

Վտանգներ, որոնց մասին երբեք չգիտեիքԸստ թունաբանների՝ կարտոֆիլի պյուրեն համատեղում է երկու ռիսկային գործոն՝ ածխաջրերի բարձր պարունակություն և խոնավություն: Սա իդեալական պայմաններ է ստեղծում այնպիսի վտանգավոր միկրոօրգանիզմների տարածման համար, ինչպիսիք են կլոստրիդիան և սալմոնելլան:

Clostridia botulinum-ը ամենավտանգավոր բակտերիաներից մեկն է: Եթե ​​խյուսը պահվում է երկու օրից ավելի, այն կարող է սկսել մահացու թույն արտազատել։ Թունավորման լուրջ ախտանշանները կարող են առաջանալ նման արտադրանքի օգտագործումից 17-72 ժամ հետո, որոնք պահանջում են անհապաղ բժշկական օգնություն:

Բայց սա միակ սպառնալիքը չէ։ Սխալ պահման դեպքում խյուսը կարող է նաև սալմոնելա կամ E. coli պարունակել, ինչը մեծացնում է սննդային թունավորման վտանգը:

Հատուկ ուշադրություն պետք է դարձնել բաղադրիչներին: Որքան ճարպոտ է խյուսը, այնքան ավելի արագ է այն դառնում վտանգավոր։ Կաթը, կարագը, սերուցքը կամ պանիրը արագացնում են արտադրանքի փչացումը, քանի որ դրանք բակտերիաների համար հող են հանդիսանում։

Կանաչեղենի  կամ սոխի ավելացումը նույնպես նպաստում է միկրոօրգանիզմների արագ զարգացմանը։ Ուստի նույնիսկ հերմետիկ փակ տարայի մեջ խորհուրդ չի տրվում խյուսը պահել երկու օրից ավելի։ Եվ ավելի լավ է այն ուտել այն օրը, երբ այն պատրաստվում է:

1/2322
bottom of page