top of page

Ինչու է թուզը վտանգավոր, պատմում է փորձագետը

Այժմ  եռում է համեղ և սննդարար դելիկատեսի՝ թզի հասունացման շրջանը:  Բայց պտուղը, պարզվում է, կարող է մարդու հիվանդությունների լուրջ պատճառ դառնալ։ Հատապտուղը շատ բուժիչ հատկություններ ունի, բայց կարող է նաև շատ վնասակար լինել առողջության համար։

Մթերքը հատկապես մեծ խնդիրներ կառաջացնի, եթե այն չափից շատ ուտվի։ Մարսողական տրակտը հանգստացնելու նրա հատկությունը օգտակար է փորկապության դեպքում, բայց երբ մարդ աղիների հետ կապված խնդիրներ չունի, թզի չարաշահումը փորլուծություն է առաջացնում։ Թուզի նկատմամբ ալերգիկ ռեակցիան հազվադեպ է լինում, քանի որ այն քիչ եթերային յուղեր է պարունակում։

Բայց պահպանման ժամկետը մեծացնելու համար արտադրողները հաճախ հատապտուղները պահում են ծծմբի երկօքսիդով կամ սուլֆիտներով, ինչը կարող է հանգեցնել ալերգիայի և բրոնխիալ ասթմայով հիվանդների սրացման պատճառ դառնալ: Թզի հիմնական վնասը նրա մեջ շաքարի մեծ քանակությունն է։ Եվ դա կարող է նվազագույնի հասցնել հատապտուղների բոլոր օգտակար հատկությունները, եթե դրանցից շատ ուտեք, բացատրում է սննդաբան Աննա Իվաշկևիչը։ Փոքր ծավալներով թուզն ունի հակաբորբոքային և վերքերը բուժող ազդեցություն։ Խոշոր դեպքերում առաջացնում է ավելորդ քաշի առաջացում, սրտի պաթոլոգիաների զարգացում, ընդհանուր վիճակի վատթարացում քրոնիկ հիվանդությունների առկայության դեպքում։

1/2102
bottom of page