Երբ արմավը կարող է վնասել օրգանիզմին
Բաժանմունքի մասնագետները խոսել են ոչ միայն չրի օգտակար հատկությունների, այլև դրա «մութ կողմի» մասին։
Ըստ մասնագետների՝ արմավը պարունակում է մեծ քանակությամբ երկաթ, մագնեզիում, ցինկ, պղինձ, մանգան, կալիում, կալցիում, A, C, B1, B2, B6 վիտամիններ և տարբեր ամինաթթուներ։ Մթերքը կհեռացնի քաղցրավենիքը սննդակարգից, օգնում է վիրուսային վարակներին, բուժում հազը, կայունացնում է արյան ճնշումը, վերականգնում է օրգանիզմը անեմիայից հետո, ինչպես նաև ամրացնում է լյարդի, երիկամների և սրտի առողջությունը:
Ինչպես նշում են բժիշկները, արմավը հարմար է ակտիվ մարդկանց համար, քանի որ չիրը հիանալի աշխուժացնում և տոնուսավորում է։ Բնական քաղցրությունը տեղին է նաև տարեցների սննդակարգում՝ նրանց խուրմերը պաշտպանում են սիրտ-անոթային հիվանդություններից։
Այնուամենայնիվ, արմավը, ինչպես մյուս առողջարար մթերքները, խորհուրդ է տրվում օգտագործել չափավոր քանակությամբ։ Օրգանիզմը կարձագանքի սննդակարգում չոր մրգերի ավելցուկին՝ մարսողության խանգարումներով, փքվածությամբ և փորլուծությամբ:
Ռոսպոտրեբնադզորի մասնագետներն ընդգծում են, որ լավ խուրմա պետք է լինի միատեսակ մուգ շագանակագույն գույն։ Բարձրորակ մրգերի հոտը հաճելի է. օտար բույրերը վկայում են այն մասին, որ մթերքը պահվել է ոչ պատշաճ պայմաններում և խմորվել է:
Պտղի մակերեսի ճաքերը վկայում են չորացման մասին, իսկ կպչուն և յուղոտ մաշկը հուշում է շաքարի օշարակով բուժման մասին: Իդեալում, չիրը պետք է լինի չոր, խիտ և մաքուր, պարզաբանել է Pravda.ru-ն՝ գերատեսչությանը հղումով։