top of page

Առավոտյան սուրճը սպшնում է ձեր մարմինը. 4 պատճառ՝ վերանայելու ձեր սովորությունը

Առավոտյան բաժակ սուրճ խմելը ավանդույթ է, որին հետևում են միլիոնավոր մարդիկ, բայց ի՞նչ, եթե այս ծեսն այնքան առողջարար չէ, որքան մենք նախկինում էինք կարծում: Սոված ստամոքսին սուրճ խմելն ունի մի շարք թաքնված հետևանքներ, որոնք կարող են բացասաբար ազդել մեր ինքնազգացողության, տրամադրության և ընդհանուր առողջության վրա: Դիտարկենք չորս զարմանալի պատճառ՝ արթնանալու պահին սուրճի հանդեպ ձեր սերը վերանայելու համար:

1. Հորմոնալ անհավասարակշռությունԱռաջին բանը, որին օրգանիզմը հանդիպում է առավոտյան, կորտիզոլ հորմոնն է, որը պատասխանատու է արթնացման և էներգիայի համար։ Կորտիզոլը բարձրանում է արթնանալուց հետո, իսկ կոֆեինն էլ ավելի է մեծացնում այն՝ առաջացնելով ժամանակավոր ծանրաբեռնվածություն: Կանոնավոր հիմունքներով դա կարող է հանգեցնել մակերիկամների գերխթանման, ինչը հետագայում նվազեցնում է բնական կորտիզոլի մակարդակը: Արդյունքում օրգանիզմը կորցնում է առանց արտաքին գրգռման արթնանալու ունակությունը՝ առաջացնելով կոֆեինից կախվածության արատավոր շրջան։

2. Բացասական ազդեցություն միկրոտարրերի կլանման վրաՍուրճը բնական միզամուղ է, ինչը նշանակում է, որ այն խթանում է օրգանիզմից ջրի հեռացումը։ Ջրի հետ միասին լվանում են կարևոր միկրոտարրերը՝ մագնեզիումը, կալիումը և կալցիումը։ Առավոտյան դա հատկապես կարևոր է, քանի որ գիշերվա ընթացքում մարմինը սնունդ չի ստացել և պետք է համալրի իր պաշարները: Ի վերջո, դատարկ ստամոքսին պարբերաբար սուրճ խմելը կարող է նպաստել կարևոր հանքանյութերի և վիտամինների անբավարարությանը:

3. Էներգիայի կտրուկ վերելք և անկումԿոֆեինը ակտիվորեն խթանում է դոֆամինի և ադրենալինի արտադրությունը՝ հորմոններ, որոնք մեզ էներգիա են տալիս: Այնուամենայնիվ, ազդեցությունը ժամանակավոր է. մի քանի ժամ հետո տեղի է ունենում էներգիայի կտրուկ անկում: Սա ոչ միայն առաջացնում է կոֆեինի նոր չափաբաժնի անհրաժեշտություն, այլև ազդում է տրամադրության վրա՝ նվազեցնելով կատարողականությունը:

4. Ազդեցություն արյան շաքարի մակարդակի վրաԿոֆեինը կարող է բարձրացնել ձեր արյան շաքարը, նույնիսկ եթե դուք շաքար չեք ավելացնում ձեր սուրճի մեջ: Հատկապես դատարկ ստամոքսի ժամանակ սուրճը կարող է առաջացնել ինսուլինի ժամանակավոր աճ՝ հանգեցնելով շաքարի մակարդակի կտրուկ աճի, իսկ հետո նվազմանը: Մետաբոլիկ խնդիրներ ունեցող մարդկանց համար սա վտանգավոր է, քանի որ կարող է մեծացնել շաքարախտի և ինսուլինի դիմադրության ռիսկը:

Նրանց համար, ովքեր գենետիկորեն հակված են գլյուկոզայի բարձր մակարդակին, առանց նախաճաշելու սուրճը կարող է առաջացնել շաքարի աճ և նվազեցնել բջիջների զգայունությունը ինսուլինի նկատմամբ:

bottom of page