top of page

Փորձագետը բացատրել է, թե ինչու է նորածիլ թրթնջուկը վտանգավոր



Գարնանը սկսվում է թրթնջուկի սեզոնը: Բայց մի՞թե նա այդքան անվնաս է։

Գաստրոէնտերոլոգ Վլադիմիր Լոգինովը նշել է, որ թրթնջուկը իսկապես կարող է վնասել ձեր առողջությանը։ Թարմ ուտելու դեպքում կանաչեղենը հարուստ է վիտամիններով և հանքանյութերով, ինչպիսիք են վիտամին C և B վիտամինները, բետա-կարոտին (պրովիտամին A), կալիում, մագնեզիում, կալցիում, երկաթ, նատրիում և ֆոսֆոր: Բացի այդ, թրթնջուկը պարունակում է մեծ քանակությամբ ֆլավոնոիդներ, թթուներ և յուղեր։ Բույսի օգուտները հերքելն անիմաստ է, բժիշկ Փիթերի հետ զրույցում ընդգծել է փորձագետը։

Այնուամենայնիվ, եթե թրթնջուկը շատ օգտագործվի, կարող է այլ ազդեցություն ունենալ մարմնի վրա: Այն պարունակում է օքսալաթթու և օքսալատներ: Օքսալատները կուտակվում են երիկամներում և հանգեցնում քարերի առաջացման։ Իսկ թթուն վնասակար է ստամոքս-աղիքային հիվանդություններ ունեցող մարդկանց համար՝ օրինակ՝ գաստրիտ կամ պեպտիկ խոց։

Թրթնջուկը գրգռում է կերակրափողը և դրանով իսկ խորացնում հիվանդության ընթացքը։ Երիկամների, միզուղիների համակարգի և աղեստամոքսային տրակտի պաթոլոգիաների դեպքում կանաչեղենը հակացուցված է։ Մնացած դեպքերում երիտասարդ թրթնջուկը խորհուրդ է տրվում ուտել շաբաթական 1-2 անգամից ոչ ավելի։

bottom of page