top of page

«Իմաստության պտուղներ»՝ քաշի կորստի և անոթային առողջության համար. չորացրած ծիրանի օգուտներն ու վնասները

Չորացրած ծիրանը վիտամիններով և միկրոէլեմենտներով հարուստ հայտնի չիր է: Ի՞նչ օգուտներ է բերում այն ​​և ում է հակացուցված օգտագործման համար՝ ՌԻԱ Նովոստիի նյութում։

Ապրանքը պարունակում է վիտամիններ A, C, PP, B1, B2 և հանքանյութեր, ինչպիսիք են ֆոսֆորը, նատրիումը, կալցիումը, մագնեզիումը, երկաթը: Դրանք միասին ամրացնում են ոսկորներն ու իմունիտետը։ Չորացրած ծիրանի բջջանյութը նորմալացնում է աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքը, թեթևացնում է փորկապությունը, նպաստում է տոքսինների և թափոնների հեռացմանը, մաքրում է լյարդը:

Չորացրած ծիրանի մեջ առկա մեծ քանակությամբ կալիումը բարենպաստ ազդեցություն է ունենում սրտանոթային համակարգի վրա, օգնում է նվազեցնել արյան բարձր ճնշումը, ինչպես նաև հեռացնում է ավելորդ ջուրն օրգանիզմից և նպաստում է քաշի արագ կորստին։

Կալիումը պահպանում է նորմալ թթու-բազային հավասարակշռությունը արյան մեջ, բայց ազատվում է ջրի հետ միասին: Եթե ​​դա անբավարար է, ապա կարող է խախտվել ջրային էլեկտրոլիտային հավասարակշռությունը, հնարավոր է նաև նյարդային տիկեր, մկանային սպազմեր, առիթմիա և այտուց: Չորացրած ծիրանը կօգնի լրացնել օրգանիզմում միկրոտարրերի պաշարը, ասել է սննդաբան Ելենա Կալենը։

Կարող է դա վնասակար լինել:

Ստամոքսի խոցի և տասներկումատնյա աղիքի, ինչպես նաև վահանաձև գեղձի այլ հիվանդությունների դեպքում ծիրանի չիրը կարող է վնասակար լինել, ուստի այն պետք է զգուշությամբ ուտել։ Բացի այդ, չորացրած մրգեր ուտելը կարող է հանգեցնել գազի ձևավորման ավելացման՝ շաքարների և սննդային մանրաթելերի պարունակության պատճառով, որոնք ակտիվորեն փոխազդում են հաստ աղիքի բակտերիաների հետ: Դրանից խուսափելու համար պետք է ավելի շատ հեղուկ խմել։

Բացի այդ, չորացրած ծիրանը կարող է ալերգիա առաջացնել։ 


bottom of page