Անմիջապես հանեք սա սառնարանից. ո՞ր մթերքներն են քաղցկեղ առաջացնում
Ալկոհոլը, կծու կամ աղի ձուկը և կարմիր միսը կարող են քաղցկեղ առաջացնել: Այս մասին Lenta.ru-ի հետ զրույցում խոսել է սննդաբան-խորհրդատու Ալեքսեյ Կաբանովը։
Ըստ նրա՝ վատ սնվելը կարող է ուռուցքաբանության պատճառ դառնալ, օրինակ՝ աղեստամոքսային տրակտի, կրծքագեղձի կամ շագանակագեղձի։ Դուք պետք է հատկապես զգույշ լինեք որոշ մթերքների նկատմամբ:
«Ալկոհոլային խմիչքների չափից ավելի օգտագործումը առաջացնում է բերանի խոռոչի, կերակրափողի և լյարդի քաղցկեղ։ Տաք համեմունքները կարող են առաջացնել բերանի և քթի այտուցներ, սակայն չափավոր դրանք վնասակար չեն։ Իսկ սննդակարգում կարմիր մսի գերակշռությունը կապված է ուղիղ աղիքի հիվանդությունների հետ»,- պարզաբանել է սննդաբանը։
Ինչպես ընդգծել է դիետոլոգը, անցանկալի է շատ տաք սնունդ և ըմպելիքներ օգտագործել, քանի որ ջերմաստիճանի պատճառով դրանք կարող են վնասել աղիքները։ Բացի այդ, անհրաժեշտ է վերահսկել սննդամթերքի վիճակը, որպեսզի դրա վրա բորբոս չհայտնվի, որն արտազատում է աֆլատոքսիններ՝ լյարդի քաղցկեղ առաջացնող նյութեր։